En hälsostudio i centrala Söderhamn

Infraröd bastu

Infrabastun har många fördelar och påverkar din hälsa positivt på många sätt. Bland annat:

Välgörande värme

Kännetecknande för det infraröda ljuset är att det tränger in och värmer upp kroppen inifrån istället för att luften först värms upp, som i sin tur värmer kroppen. Upplevelsen i en infraröd bastu kan liknas med att solbada, dvs att värmen höjer din egen temperatur på ett mycket avslappnande och behagligt sätt. Till skillnad från traditionellt solbadande, där vi även utsätts för ultraviolett ljus, är infraröd värmeterapi fullständigt säkert och har en mängd hälsofrämjande egenskaper.

Stressreducering

Det första man vanligtvis upplever under en behandling i infrarödbastu är lugn och harmoni, avstressning. Många somnar efter bara några få minuter. Den mjuka omlindande värmen får hela kroppen att slappna av. Spända, stela muskler och leder mjukas upp och blodcirkulationen kommer igång, kropp och sinne får den paus till återhämtning som lätt försummas i dagens höga tempo. Efteråt är du oftast piggare eftersom pulsen saktats ner och blodcirkulationen har ökat. Rörligheten har ökat, eventuell smärta har reducerats eller försvunnit.

Detox

I den infraröda bastun kan du svettas ordentligt, betydligt mer än i en traditionell bastu. Man svettas från djupet. Denna djupa svettning bidrar till en av de mest effektiva detoxbehandlingar som finns idag. Studier har visat att svetten i många fall innehåller både kemikalier och tungmetaller, samt blodfetter. Effekten blir ofta att du känner energin återvända och småkrämpor försvinna.

Stelhet i muskler och leder

Värmen förbättrar cirkulationen i överspända och ömma muskler vilket bidrar till en ökad förutsättning för normal muskelfunktion. Det infraröda ljuset påverkar även muskelfibrerna positivt.

Lindrar muskelkramper

Muskelkramper har länge observerats minska genom användande av värme. Underliggande orsaker till besvären kan vara skelett-, led – eller neuropatologiska problem.

Ledstelhet

Det har iakttagits en 20%-ig minskning i stelhet vid 45°C jämfört med 33°C i reumatiska fingerleder. De flesta stela leder och förtjockade bindvävar svarar på liknande sätt.

Smärtlindring

Värme har visat sig reducera smärtkänsla genom direktverkan på både fria nervändar i vävnader och på perifera nerver. Värme leder även till ökad endorfinproduktion, vilket minskar smärta.

Hudbesvär

Infraröda värmebehandlingar betyder mycket för huden. Bland annat minskar nässelutslag och torr och hård hud blir mjuk, len och smidig. Tilltäppta porer öppnas och acne minskar. Blek hudfärg återställs. Ärr och smärta av brännskador kan minska. Man har också iakttagit att besvär med eksem och psoriasis har förbättrats med infraröd värmebehandling.

Hjärt- och kärlsystemet

Tack vare djup penetration, över 4 cm in i kroppen, av infraröda strålar uppstår en värmningseffekt djupt inne i muskelvävnaderna samt i våra organ. Kroppen reagerar på denna djupvärmande effekt genom framkallad ökning av både hjärtvolym och hjärtfrekvens. Denna gynnsamma hjärtpåfrestning ger en eftersökt hjärtkärlträning och konditionseffekt.

Det infraröda värmesystemet gör det möjligt för människor i rullstol, eller de som i övrigt är oförmögna att röra sig, att uppnå en hjärt- och kärlträningseffekt. Detta möjliggör också en större variation i ett pågående träningsprogram.

Anti-age

Behandling i infraröd bastu kan ge förbättrad hudstruktur genom bland annat ökad blodcirkulation i huden. Huden blir fastare och får bättre färg och elasticitet, torra döda hudceller avlägsnas och porer öppnas upp och djuprengörs.

Reducerar celluliter

Celluliter är en geléliknande substans bestående av fett, vatten och slaggprodukter som samlas i fickor under huden. Det infraröda ljusets djupa värmepenetrering, den ymniga svettningen och avlägsnandet av toxiner gör att celluliter reduceras och i hög grad snabbar på andra behandlingar mot celluliter.

Viktkontroll

Behandling i IRB kan leda till viktminskning dels genom svettning och den energiförbrukning som är nödvändig för att producera svett, och genom direkt utsöndring av fett.

Du kan förbränna upp till 900 kalorier på bara ett 30 minuters pass i en utrustning med effektivt och kvalitativt Infrarött ljus. Nedan visas hur många kalorier som en person som väger 75 kg normalt förbränner genom 30 minuters motion.

Sport: kalorier

 • Rodd (maximal ansträngning): 600
 • Simning (crawla): 300
 • Jogging: 300
 • Tennis (snabbt spel): 265
 • Hugga ved: 265
 • Cykling (16 km/h): 225
 • Golf (utan vagn): 150
 • Gång (6 km/h): 150
 • Bowla: 120
 • Squash: 510

Jag rekommenderar att undvika användning av ir bastu helt i följande fall:

 • Stroke (blödning i hjärnan)
 • Svår aortastenos
 • Nyligen genomgången hjärtinfarkt /hjärtattack
 • Instabil angina pectoris (kärlkramp)
 • Lupus erythematosus, om du är på steroider (stör blodcirkulationen)
 • Hjärntumörer
 • Graviditet
 • Har feber i kroppen
 • Har alkohol/droger i kroppen eller har alkoholproblem

Undvik användning av ir bastu helt om du inte får guidning av en läkare med expertis inom avgiftning om du har Multipel skleros.

Var försiktig / kontrollera med din läkare vid användning av ir bastu vid händelse av:

 • Ditt specifika medicinska tillstånd om du tar speciella mediciner
 • Användning av Pacemaker (dubbelkolla med läkare och eventuellt tillverkaren)
 • Diabetes (Börja sakta men säkert, övervaka blodsockernivån)

Om du är osäker bör du kontrollera med din läkare (eller ännu bättre: en läkare med erfarenhet av ir bastubehandling) om din specifika medicinering kan kombineras med ir bastu.

Förutom ovanstående finns ingen annan fara för hjärtat vid användning av ir bastu. Studier publicerade i traditionella medicinska tidskrifter har visat att hjärtinfarkt inte är förknippade med bastuanvändning bland friska bastuanvändare och att blodtrycket inte stiger. I själva verket kan högt blodtryck sänkas något genom regelbunden användning av ir bastu. Vid kronisk hjärtsvikt har ir bastubad visat sig inte bara vara säker, utan dessutom förbättra tillståndet!